stuntstep accessoires & onderdelen

Om nog meer plezier te hebben van je nieuwe stuntstep kun je er een aantal handige en veilige accesoires bij kopen. Een stuntstep wordt uiteraard helemaal compleet geleverd. Maar als je bijvoorbeeld een paar pegs wilt hebben of er moet een onderdeel vervangen worden, dan is het wel makkelijk dat je weet waar het over gaat. Hieronder beschrijven we in het kort welke onderdelen en accessoires bij een stuntstep horen, uiteraard voorzien van duidelijke afbeeldingen.

 

naar de webshop

 

Stuntstep pegs

Pimp je stuntstep met een paar gave pegs. De pegs (ook wel voetsteuntjes) worden op een eenvoudige manier aan de achteras bevestigd. Pegs gebruiken stunt steppers om als ze met hun voorwiel gaan draaien en dan met hun voeten op deze uitstekende stukken gaan staan. Daarnaast wordt de stuntstep er iets stabieler van. Bij stuntsteps van het merk Osprey worden de pegs standaard meegeleverd, bij de meeste andere merken dien je de pegs er apart bij te bestellen.

stuntstep pegs 81 customs goud-1-BorderMaker


Stuntstep pegs van het merk 81 Customs, verkrijgbaar in vele trendy kleuren.

bar en fork

De bar van de stuntstep is gewoon het stuur. Stuntstep sturen kunnen verschillende vormen hebben. De meest stuntsteppen hebben een T-bar, daarnaast kom je ook vaak een Y-bar tegen. De luxere stuntsteps hebben een kliene glooiing in het stuur.  

stuntstep bar-1


Een T-bar van een stuntstep.

 

De fork van een stuntstep kun je zien als de voorvork van een fiets. De fork verbindt de bar (stuur) met het deck (voetendek) en het voorwiel. Het voorwiel wordt met een as vastgezet in de fork van de stuntstep.

stuntstep fork slamm scooters-1

head en clamp

De head verbindt het voetendek met het stuur. De head zit (bijna) altijd vast aan het deck, en is dus eigenlijk nooit los verkrijgbaar. Is je stuntstep head kapot, dan dien je al een geheel nieuw deck te kopen. De stuurpen wordt in de head geschoven, en daarna vastgezet met de clamp (zie hieronder).

 

De clamp is ook een vrij belangrijk onderdeel van de stuntstep. De clamp (ook wel stuurklem) zorgt er namelijk voor dat het stuur stevig vast zit aan het voetendek. Je hebt verschillende clamps, dit wordt aangegeven in het aantal schroeven. De meest voorkomende clamps zijn de triple clamp (3 schroeven) en de quad clamp (4 schroeven). In principe is hoe meer schroeven, hoe steviger de clamp en dus de stuntstep. De stuntstep voor beginners hebben meestal een double clamp (2 schroeven).

mgp-stuntstep-triple-clamp-groen

Triple Clamp (stuurklem) van Slamm Scooters.

 

brake en deck

De brake (rem) van de stuntstep is uiteraard ook een belangrijk onderdeel. Bij een stuntstep is deze nog belangrijker dan bij een normale step, aangezien je hoge snelheden kunt halen en de rem vaak gebruikt tijdens een truc. Een stuntstep is vaak voorzien van een stalen rem i.p.v. een plastic em die je meer ziet bij een vouwstep. Doordat je met stuntsteppen meer krscht uitoefent op de rem, is staal een betere optie.

 

Het deck van een stuntstep (plaat waar je je voeten op zet) bestaat meestal uit 1 stuk (extra stevig) en is voorzien van anti-slip (griptape). Is de grip versleten, dan kun je bij de betere stuntstep merken een nieuwe grip plaat los bestellen. Aan de stuurkant van het deck is de head bevestigd, aan de achterkant is de brake (rem) geplaatst.

stuntstep deck madd gear blauw-1

Deck van een Madd Gear scooter stuntstep. Links is de head, rechts zit de brake (rem).

helm en bescherming

 Als je gaat skaten dan mag de juiste bescherming niet ontbreken. Een skatehelm en knie- en elleboogbeschermers zijn een echte musthave ter voorkoming van ernstige ongelukken. Er zijn zeer veel skatehelmen verkrijgbaar, van € 15,00 tot meer dan € 100,00. Een zeer goede skatehelm voor een mooie prijs zijn de helmen van Nijdam. Deze kosten € 14,95 en bieden goede bescherming.

skatehelm nijdam zwart-1-BorderMaker

 Skatehelm Nijdam matzwart, € 14,95

 

De juiste bescherming is te koop op Stuntstepplein.nl.

Afdrukken E-mail